Friday, 6 February 2009

Toimintakertomus 2008

Brisbanen Suomi-koulun toinen vuosi alkoi lauantaina 2.2.2008 ja päättyi 6.12.08. Koulu kokoontuu Suomi-talolla Mount Gravattissa (62 Newnham Road). Vuonna 2008 opetusta järjestettiin lauantaisin joka toinen viikko kaikkiaan 20 koulupäivää. Vuoden aikana oppilasmäärät vaihtelivat 29 ja 14 oppilaan välillä. Vuoden mittaan lasten määrä on laskenut pitkien matkojen ja muiden lauantaiharrastusten takia. Loppu vuodesta kuitenkin oli jatkuvasti noin 14 oppilasta, tasaisesti jaettuna pienten ja isojen ryhmiin.
Alkuvuodesta käytettiin hyväksi Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatun ja Patun Suomi kirjaa kaikissa ryhmissä historian, luonnon, kulttuurin ja kielen opetuksen pohjana. Oppijat lukivat, keskustelivat ja tekivät tehtäviä, jotka liittyivät näihin aiheisiin. Pienet tekivät kuvia itsestään ja mietivät mitä kaikkea on olla ’minä’. Kaikille oppilaille annettiin myös mahdollisuus opetella tanhuja Anneli Salon avulla Brisbanen Suomi Seurasta. Pääsiäiseksi koristelimme pääsiäismunia, virpomisvarpuja ja istutimme ’rairuohoa’.


Toinen lukukausi oli luonnosta ja eläimistä opiskelemista. Pienten ryhmäläiset ilmaisivat näitä teemoja piirtäen, jutellen ja leikkien perinteisiä eläinlaululeikkeja kuten pupu-perhe, harakka huttua keittää ja leijonaa mä metsästän. Keskiryhmässä tutustuimme maatilan ja metsän eläimiiin, niiden perheisiin, asuinpaikkoihin ja ravintoon. Piippolan vaarin kanssa opimme myös eläinten äänistä. Isojen ryhmässä kävimme läpi perusteoriaa jääkaudesta ja sen vaikutuksista Suomen luontoon, tutkimme eri kasvillisuusvyöhykkeet, metsätyypit, suotyypit ja kansallistunnukset. Suomalaisista kasveista oppilaat tekivät lyhyen esitelmän ja sitten kävimme läpi mitä suomalaisia elämiä oppilaat tiesivät ja mitä lempinimiä niille he muistivat. Äitienpäiväksi askartelimme pikkuiset kukkakimput, kangas kukista ja napeista, perhosineen.


Kolmannen termin teema liittyi Olympialaisiin, joten teemana oli liikunta. Termi- ja tuntisuunnitelmat koostuivat liikkeeseen pohjautuvista leikeistä ja peleistä, loruista ja lauluista. Samalla oppilaat oppivat ja kertoivat sanoja, jotka liittyivät erilaisiin tapoihin liikkua, kuten juokse, kävele, juosten, kävellen, nopeasti, hitaasti, yli, ali, ympäri. Keskiryhmässä tutustuimme olympialaisten historiaan ja siihen liittyvään maantietoon. Opimme myös urheilulajeja ja niissä käytettyjä välineitä.

Neljännen lukukauden aiheena oli joulu ja joulupukki. Pienet lapset tutkiskelivat tarinoita tontuista ja muista jouluaiheista. Joka lauantai askarreltiin erinlaisia joulukoristuksia ja juteltiin tontuista, joulupukista ja joulumaasta. Opiskelimme joulukuvia ja -tarinoita laulaen, jutellen ja askarrellen. Keskiryhmässä luimme Mauri Kunnaksen 12 joululahjaa joulupukille sitten opettelimme ja käytimme kaikenlaisia joulusanoja tehtävissä. Askartelimme joka koulupäivä perinteellisiä joulukoristeita kotiin vietäväksi joulujuhlan jälkeen.

Koko koulu osallistui kolmeen tapahtumaan vuoden 2008 aikana.
1. Kolmannen lukukauden viimeisenä koulupäivänä, lauantana 13. syyskuuta, Brisbanen Suomi-koulu vietti miniolympialaisia koko perheen joukolla, opettajien partneritkin saatiin mukaan auttamaan. Aamu kirkasti kauniina ja aurinkoisena, joten päästiin Suomi-talon takana olevaan puistoon järjestämään liikuntarata kaikkine rasteineen. Saatiin juuri hankittua muutama uusi urheiluväline, jotka sitten saatiin ristittyä tänä ihanana päivänä.
Tämän liikunnan jälkeen oli tosi lämmin ja mentiin sisälle juttelemaan ja nauttimaan nyyttikesteistä. Sieltä löytyi kaikenlaista pikkusuolaista ja –makeaa sekä kahvit, teet ja kylmät juomat. Syömisen jälkeen lapset saivat uutta puhtia ja jatkoivat leikkimista sisällä. Sielläkin löytyi paljon tekemistä: ruudun hyppäämistä, renkaan- ja hernepussin heittämistä, keilapeliä, hulavanteilla leikkimistä ja pallon pompotusta. Meillä oli mielyttävä ja toimelias päivä, johon melkein koko Brisbanen Suomi-koulun yhteisö pääsi tulemaan.


2. Marraskuun 22. päivänä, Brisbanen Suomi-koulun perheet saivat nauttia nukke-esityksestä. Saana Sandholm, Suomi-Australia –yhdistysten Liitto ry:n toiminnanjohtaja, vieraili koulussamme ja toi mukanaan terveisiä Suomesta ja upouuden nukketeatteriesityksen, jonka hän oli kehitellyt Brisbanen suomikoululaiset mielessä.

3. Kouluvuoden viimeisenä päivänä vietettiin joulujuhlaa, vaikka olikin Suomen itsenäisyyspäivä. Lapset pukeentuivat joulutontuiksi punaisiin nuttuihin ja pipoihin, jotka yksi opettajista ja yksi vanhemmista oli tehneet heille.
Lapset tanssivat ja lauloivat Soihdut sammuu iloisesti lavalla pariinkin kertaan. Tontuilla oli ohjelmassa myös askartelutuokio. He saivat aikaa hienoja sätkynukkeja. Muutamat laittoivat piparejakin kartongista ja narusta kuusen koristeeksi.
Lounaaksi Brisbanen Finlandia Leijonat tulivat paistamaan makkaraa. Sen lisäksi vanhemmat olivat järjestäneet jouluisen kahvituksen kaikille. Tämän jälkeen hyvästeltiin, otettiin pussit, joissa oli valmiiksi askarrellut koristeet ja vähän nameja ja lähdettiin koteihin valmistautumaan joulunviettoon.